KURBAN BAYRAMI VE ÖNEMİ

      

 

Cenabı-ı hak Kevser suresinde şöyle buyuruyor: (Rabbin için namaz kıl kurban kes).

 

Kurban lügat olarak: yaklaşmak yakın olmak manasına gelir.

Dini bir terim olarak kurban ise: Allaha yaklaşmak ve onun rızasını kazanmak için,niyet edilerek belli günlerde kesilen belli nitelikli hayvanlardır.

 

Kurban kesmekten maksat: Et yemek değil,Allahın rızasını kazanmaktır.kurban kesen yedi  hissedardan birinin niyeti et yemek olsa o kurban kabul olmaz.Kurban kesen her müslüman Allah’ın emrine boyun eğmiş ve kulluk bilincini koruduğunu ispat etmiş olur

 

Her kurbanda müslümanlar, hz. ibrahim ve oğlu ismail’in Allah’ın buyruğuna uyma konusunda verdikleri başarılı sınavı yeniden hatırlarlar. Kurban keserek kendilerinin de benzer bir itaate hazır olduklarını simgesel olarak göstermiş olurlar.

Kurban toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar. sosyal adaletin gerçekleşmesine katkısı vardır.Kurban,insanlar arasında dayanışmayı sağlar

 

                                                               KİMLER KURBAN KESEBİLİR

 

Zaruri ve asli ihtiyaçları ve borçlarından sonra nisap miktarı (80 gr altın veya değerinde) mala sahip olan her müslüman’a kurban bayramı günlerinde kurban kesmek vaciptir.kurbanlık hayvanlar şunlardır:(koyun keçi sığır deve manda)

 

Kurbanın vacip olmasının şartları:kendisine fitre vacip olacak derecede zengin olan yani (80 gram altın)olan hür yolcu olmayan erkek ve kadın müslümana kurban kesmek vaciptir.

kurban için bu paranın üzerinden 1 yıl geçmesi lazım değildir.fitrede bunun gibidir.,fitre ve kurban  zamanı geldiği an bu miktar paraya sahip olan kişi fitrede verir kurbanda keser.

 

                                                            İSLAMA GÖRE ZENGİNLİĞİN ÖLÇÜSÜ

Herhangi mali bir ibadetin borç olması için ön görülen zenginlik ölçüsü 'Nisab' kelimesi ile ifade edilmektedir.
Kurban nisabı, kişinin temel ihtiyaçları olan oturacak evi, evinin yeter derecede eşyası, binek için olan hayvanı, üç kat elbisesi, kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin bir yıllık nafakalarından ve borcundan fazla (80,18) gr. altın veya bunun kıymeti para ve eşyaya malik olan kimse kurban kesecek kadar zengin demektir

Bu kimseye yılda bir defa kurban günlerinde kurban kesmesi vacip olur.
Bu ölçü aynı zamanda zekat için de geçerlidir. Ancak zekat nisabında malının artıcı olması ve üzerinden bir yıl geçmiş bulunması şarttır.
Kurban nisabında bunlar aranmaz. Kurban kesme günlerinde zengin olan kimseye kurban kesmek vacip olur.

 

                                                                    KURBAN ETİNİN TAKSİMİ

 

1:üçte biri sadaka olarak verilir.2:üçte biriyle akraba ve dostlarına ziyafet verilir.3:üçte birini de kendi ailesine yedirir.

 

Şu gerçek de bilinmeli ki, insanların ihtiyaçları için yeryüzünde yüz binlerce hayvan kesiliyor. Fakat bunlardan yalnız durumları yeterli olanlar yararlanıyor.

 

 Kurban Bayramında ise, Hak rızası için birçok hayvan kesiliyor. Bunların etlerinden ve derilerinden çok fakir kimseler de yararlanıyor.

 

 İktisadî olan mesele, dinî ve ahlâkî bir mahiyet kazanıyor. Şahıs menfaatı yerine toplumun menfaatı bulunmuş oluyor. Bunun için kurban kesilmesi, İslâm’a ait insanî ve sosyal büyük bir fedakârlık demektir.

 

Kendi zevkleri için hergün binlerce hayvanın kesilmesini çok görmeyenlerin, senede bir defa Allah rızası için bir miktar hayvanın muhtaçlar yararına olarak Kurban adı altında kesilmesini çok görmeleri, doğrusu büyük bir düşüncesizliktir…

 

Kurban kesilen yerde,huzursuzluk bereketsizlik savaş vb şeyler olmaz.kan dökülmez.kurban belaları def eder.sıkıntıları ve Allahın gazabını önler.

Bugün Filistin ve diğer İslam ülkelerinde şehit edilen insanları görmeyen medeni ismi altında geçinen insanlar,Allahın rızası için kesilen hayvanlara hayvan katliamı diyerek güya hayvan haklarını korumuş oluyorlar.eyy Bu kelimeyi konuşan insan!!!..o hayvan’ki Allah rızası için kesiliyor sen Allah için ne yaptın?

 

Kurban Allah’a yakınlaşmak amacıyla kesilir. yüce Allah’ın kesilen kurbanların ne etine ne de kanına ihtiyacı vardır. kurban kesildiğinde o’na ulaşan, kurban kesenin niyeti, samimiyeti ve takvasıdır.onların ne etleri, ne kanları allah’a erişir.fakat sizden o’na yalnız takva ulaşır.(hac suresi3

 

Bütün mü’minler kardeştir.(HADİSİ ŞERİF)

 

Kurbana niyet şöyle yapılır:ya rabbi niyet eyledim rızaai şerifin için kurban kesmeye,benim şu vücudum çok kabahatler,çok günahlar işledi,bu vucüdu sana kurban etmem lazım,lakin sen bunu haram kıldın,bu günahkar bu aciz vücuduma bedel olmak üzere senin rızaai şerifin ve emri şerifin üzere lutfettiğin bu kurbanı kesiyorum.

 

Hz Allah şimdiden kesmiş olduğunuz kurbanları kabül etsin.

 

                                                                                                                                                  Bir dahaki yazımda buluşuncaya denk allah’a emanet olunuz

                                                                                                                                                                                             Sevgi ve saygılarımla

                                                                                                                                                                                                  Emin KÜTÜK

YORUM EKLE
YORUMLAR
uğur karaman
uğur karaman - 13 yıl Önce

güzel malumat adinmişşin amma....

Mehmet
Mehmet - 5 yıl Önce

Uzun

Ali kalaz
Ali kalaz - 5 yıl Önce

Hocam istifade ettik teşekkür ederiz

banner200

banner205