Havaalanı Temeli İçin Son Günler

EKONOMİ

Ordu ve Giresun illeri için hayati önem taşıyan havalimanı temeli için gün sayılıyor.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 50 yıllık bir tartışma konusu olan, Ordu ile Giresun illerinin ortak kullanımı için yapılması planlanan havaalanının temelinin atılması için artık gün sayılıyor.
Yarım asırlık tartışma sürecinde 9 cumhurbaşkanı, 32 başbakan, 43 ulaştırma, 43 bayındırlık bakanı eskiten Ordu-Giresun Havaalanı nihayet gerçek oluyor.
DLH Genel Müdürlüğü, Ordu-Giresun Havaalanının ihalesini kazanan İçtaş İnşaat- Cengiz İnşaat Konsorsiyumu'na yer teslimi için sözleşme davetiyesini gönderdi. Yetkililer, ihaleyi 144 milyon liraya kazanan konsorsiyumu ile sözleşmenin önümüzdeki hafta yapılacağını ve hemen ardından şantiyenin kurularak deniz dolgusunun başlatılacağını belirttiler.
Dünyada Japonya'da Osaka Kansai Havaalanı’ndan sonra denize yapılan ikinci havaalanı olacak olan Ordu-Giresun Havaalanı ülke genelinde 52. havaalanı olacak. 3 bin 600 pist uzunluğuna, yıllık 900 bin yolcu kapasitesine sahip olacak havaalanı 2 vardiya çalışılarak 2013 yılında hizmete açılacak.
HAVAALANININ ÖZELLİKLERİ
144 milyon TL ile ihaleyi kazanan Cengiz-İÇTAŞ ortaklığının çalışmalara başlayacağı havaalanı Türkiye’de deniz dolgusuyla yapılacak ilk havaalanı olma özelliğine sahip olacak.
Ordu ile Giresun ve yöresinin hava ulaşımı ihtiyacını karşılamak amacıyla Gülyalı ilçesinde denizi dolgu şeklinde yapılacak olan havaalanının pist uzunluğu 3 bin metre ve 45 metre eninde olacak. Terminal binasının 12 bin 500 metrekarelik bir alanda bulunacağı havaalanı 2011 fiyatlarıyla 270 milyon liraya mal olacak.
3 yıl 3 aya denk gelecek nitelikte bin 200 günde tamamlanması hedeflenen havaalanında temelin 15 Temmuz’da atılması bekleniyor.
1998 yılında DLH İnşaatı Genel Müdürlüğü Yatırım Programına alınan 'Ordu - Giresun Havaalanı', 2000 yılında Başbakanlık Genelgesi uyarınca, 2001 yılı yatırım programından çıkarıldı. Proje yatırım programında iken Ordu-Giresun Havaalanı için gerekli olan mendirek inşaatının 433 metrelik kısmı iki Ordu ve Giresun halkının katkılarıyla tamamlandı. AK Parti hükümeti tarafından 2009 yılı yatırım programına dahil edilen projenin fizibilite etüdü yine aynı yıl yaptırıldı ve görüş alınmak üzere DPT Müsteşarlığına gönderildi. DPT'nin fizibilitenin revize edilmesine kararının ardından yeniden revize edilen ardından kesin projesi hazırlanan havaalanı, 13.01.2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı. 2011 yılı yatırım programında 270 milyon lira proje bedeli ile yer alan, ilk etapta 21 milyon lira ek ödenek verilen yatırımın, 04.03.2011 tarihinde yeterlilik ihalesi yapıldı. 12 firmanın teklif verdiği ihaleyi İçtaş İnşaat- Cengiz İnşaat konsorsiyumu kazandı.

Kaynak: Giresunekspres
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.