Kurbanlıklara Dikkat!

EKONOMİ

Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle, Giresun Tarım İl Müdürlüğü vatandaşları uyaran bir açıklama yaptı.

Giresun Tarım il Müdürlüğünün yaptığı açıklama: Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle, ilimizde ve diğer illerde hayvan sevklerinde önemli miktarlarda artış meydana gelmektedir. Sağlık kontrolünden geçmemiş ve gerekli aşıları yapılmamış hayvanların yurtiçinde nakledilmeleri salgın hayvan hastalıklarının yayılmasında büyük rol oynamaktadır.
 
Bu sebeple, kurbanlık hayvan nakilleriyle muhtemel bir hastalığın ilimize bulaşmasını önlemek için, aşağıda belirtilen hususların hayvan yetiştiricilerine, hayvan nakliyeciliği yapan araç sahiplerine ve kurbanlık alacak vatandaşlarımıza duyurulmasında fayda görülmüştür :
 
3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu gereğince; il merkezi ve ilçelerden başka il ve ilçelere yapılacak her türlü hayvan ve hayvansal madde sevklerinde, menşeine en yakın yerdeki İl Tarım Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şubesi veya İlçe Tarım Müdürlüğünden Veteriner Sağlık Raporu alınması mecburidir.
 
Sevk edilecek yada hayvan pazarlarında satılacak büyükbaş hayvanlara (sığır-manda) ve küçükbaş hayvanların (koyun-keçi) en fazla 4 ay, en az 15 gün önceden Şap aşısı uygulanmış olması ayrıca hayvanların kulak küpesi ve hayvan pasaportunun bulunması gerekmektedir. Daha önceki yıllarda küçükbaş hayvanlarda kulak küpesi bulunma şartı yokken ilgili yönetmeliğin 1 Eylül 2010 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesi nedeniyle zorunlu hale getirilmiştir.Küpelenmeyen ve kayıt altına alınmayan koyun ve keçilerin işletme dışına çıkarılması, nakledilmesi, pazara ve mezbahaya götürülmesi yasaklanmıştır. Küpesiz hayvanların sahipleri teşvik ve desteklemelerden de faydalanamamaktadır. (Trakya ya canlı hayvan sevkleri için yerine getirilmesi gereken özel şartlar için linke tıklayınız ).
 
Üreticilerimizin, İl / İlçe Müdürlüklerimize müracaat etmeleri durumunda bu konularda kendilerine her türlü yardım yapılmaktadır. Belirtilen bu şartları haiz olmayan hayvanlar için kesinlikle veteriner sağlık raporu düzenlenmeyecek ve önceki yıllarda olduğu gibi hayvan pazarlarına sokulmalarına izin verilmeyecektir. Kaçak sevk durumlarında ise 3285 sayılı kanunun 5728 sayılı kanunla değişik 47. maddesi gereğince hayvan sahiplerine ve nakil vasıtaları sahiplerine 572 ile 5 bin 723 TL arasında değişen idari para cezası verilmektedir.
 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.