İstanbul “Giresun Günleri”nde yer almayacağını duyuran EYDEF (Eynesil Dernekler Federasyonu) Yönetim Kurulu, gelen eleştirilere cevap vermek zorunda bırakıldıklarını belirterek, ”neden” Feshane’deki Giresun etkinliklerine katılmadıklarını kamuoyuna basın açıklaması ile duyurdu..
EYDEF Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Halil Hayta, toplum tarafından benimsenmeyen ve bize göre de olumsuz görünenlere dikkat çekmek istedik. EYDEF’e göre, yanlış olanların kamuoyu tarafından da bilinmesini ve düzeltilmesi yolunda gerekenlerin yapılmasını beklememiz ve istememiz yönetim olarak bizlere bu basın açıklamasını yapmaya mecbur etti” dedi…
İŞTE O AÇIKLAMA!
BİZLERİN “KATILMAMAYI DÜŞÜNME” SEBEBİ;
TOPLUM TARAFINDAN BENİMSENMEYEN VE OLUMSUZ GÖRÜNEN ŞEYLERE DİKKAT ÇEKMEK, YANLIŞ GİTTİĞİNİ DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ OLAYLARIN KAMUOYU TARAFINDAN DA BİLİNMESİ VE DÜZELTİLMESİ YOLUNDA GEREKENLERİN YAPILMASIDIR.
SORUNLARIMIZ VE SORULARIMIZ ŞUNLARDIR.
1) Kendisini İstanbul’daki Giresunlularla bir bütün halinde gösteren ve bu konuda en yüksek temsil yetkisinin bünyesinde olduğunu iddia eden “Giresun (STK) Federasyonunun” kaç üye derneği bulunmaktadır?
Bilindiği kadarıyla Giresun’a ait ilçelerden yeteri kadar temsilci bulunmamaktadır. Kaç yıl geçmesine rağmen hala üyeleri tam olarak oluşmamıştır. Oluşan üye dernekler, yönetim kurulları ve komisyonlarda eşitlik ve bütünlük ilkesi dışında hareket edilmektedir. Tamamı değilse de bütüne yakın çoğunluğun temsil edilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Bu bütünlüğe sadece Feshane Giresun Günleri geldiğinde değil her zaman ihtiyaç olduğu İstanbul da ki birçok dernek ile birlikte ortak düşüncemizdir.
“Diğer dernekler ile bütünleşme, kaynaşma ve birliktelik çalışması yapmayan, üye artırımında bulunmayan, 3-5 idareci ile hareket eden, paylaşmaktan ve bölüşmekten uzak, sadece Feshane Giresun Günleri geldiğinde derneklerimizi hatırlayan bir FEDERASYON nasıl olurda birlikteliği ve bütünlüğü sağlayabilir?”
Bu konuda çok yakın zamanda olumlu bir örnek gördük. Örneğin Giresun Vakfı halka açık yapmış olduğu istişare toplantısında; üye olunması gerektiğini, herkese kapılarının açık olduğunu, gelirlerinin şu kadar, giderlerinin şu kadar olduğunu, genel kurullarının ne zaman yapılacağını ve nasıl yapılacağını kamuoyuna bildirmişlerdir.
2) Giresun toplumu tarafından Giresun (STK) Federasyonunun düzenlemiş olduğu bilinen “Feshane Giresun Günlerini” aslında kim organize eder ve düzenler?
Yönetim Kurulu üyeleri tarafından yapılan açıklamalarda; Feshane Günleri, Giresun (STK) Federasyonu tarafından değil de özel bir “ORGANİZASYON” şirketi tarafından düzenlenmektedir. Eğer bu özel bir “ORGANİZASYON” şirketi tarafından yapılmaktaysa, neden Giresun (STK) Federasyonunu yapıyormuş gibi gösterilir?
Buraya katılan dernekler ve insanlar Giresun Günlerine katkılarını yaparlarken Giresun adına bir şeyler oluşsun diye yapmaktadırlar. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmak bizleri üzmektedir.
Bu şekilde yanlış bir yapıda düzenlenen Feshane Giresun Günlerinden diğer derneklerimizin maddi manevi yaralanamadığı apaçık ortadadır. Derneklerimiz tüm güçlerini burada kullanırken, buraya katkı sağlaması beklenirken, burada bir bütün olmamız istenirken, aynı hassasiyet onları hatırlama ve birliktelik konusunda gösterilmemektedir.
Feshane Giresun Günlerini organize eden bir komisyon var mıdır?
Tüm ilçeleri Giresun Günlerinde görmek isteyen bir Federasyon, neden tüm ilçelerden oluşan temsilcilerle bir komisyon oluşturmaz? Oysa oluşturulduğunda daha katılımcı ve birlikteliği olan daha enerjik bir komisyon ortaya çıkacaktır.
Giresun Günlerine herkesten, her dernekten ve her Giresunludan katkı ve destek istenirken katılmak isteyen veya katılan derneklerimizden katılım ücreti neden alınır, neden istenir? En azından katılım ücreti derneklerimizden alınmayabilir. Zor şartlarda yürütülen dernekçiliğimize ve bütünlüğümüze bir nebze de olsa katkı sağlayacaktır.
Bu alınan katkı payları ve diğer gelirler Giresun (STK) Federasyonu tarafından mı tahsil edilir? yoksa ORGANİZASYON şirketi tarafından mı?
Almış olduğumuz bilgiler kar ve zararın, gelir ve giderin “ORGANİZASYON” şirketinin tasarrufunda olduğu yönündedir. Bu konu da açıklanmalı ve kamuoyu bilgilendirilmelidir.
Federasyon yetkilileri Giresun Günlerinin ihale edildiğini, ihaleyi özel bir “ORGANİZASYON” şirketinin aldığını ve kendilerinin yetkilerinin olmadığını ifade etmektedirler.
İhale nasıl ve hangi şartlarda yapılmıştır? İhaleye kimler katılmıştır? Teklifler nasıl alınmıştır? İhaleye girecek firmalardan istenilen özellikler ve ihalenin nasıl sonuçlandığı bilgisi hiçbir şekilde açıklanmamaktadır. Böyle bir hassas konu hakkında kamuoyu ve derneklerimiz bilgi istemektedirler.
“İhaleyi alan bu ORGANİZASYON şirketinin sahibinin, aynı zamanda Giresun (STK) Federasyonunu da başkanı olduğu ifade edilmektedir”.
Bu durum gerçek de böyle ise aklımıza birçok soru işareti gelmektedir. Madem Giresun (STK) Federasyonu başkanımızın bu işleri yapabilecek gücü enerjisi ve bilgisi varsa ki, var olduğu belli, peki o zaman bu gücü neden başkanı olduğu Giresun (STK) Federasyonu lehine kullanmaz. Kazanılan artı değerleri ve ekonomik yapıyı neden Giresun (STK) Federasyonu için oluşturmaz. Bu sayede oluşan ekonomik güç Giresun ve Giresunlu lehine düzgünce kullanılabilir. Kirayı bile zor veriyoruz diyen yönetim bu sayede hem kiralarını ve diğer giderlerini rahat öderler, hem de Giresun ve Giresunluya daha fazla katkı sağlarlar.
Bu olumsuzlukların dışında Giresun Günlerine katılan her derneği veya kurumu yarışmacı kimliği içine sokarak çok büyük maddi olanakların orada heba olmasını sağlamaktayız. Kaybolan ekonomik durum ihtiyacı olan insanlar lehine kullanılabilir.Ayrıca bu yarışmacı kimlik yapısı ayrışımlara ve kıskançlıklara da sebep olmaktadır. Amacı birlik ve beraberlik olan Giresun Günlerindeki standların tek tip veya tek tipe yakın olup içerlerinde bir takım değişiklikler yapılarak hizmet verir durumda olmasının da toplum yararına olacağını düşünmekteyiz.
Giresun’u ve Giresunluyu en iyi ve en üst seviyede Pakistan da, Somali de ve daha birçok yerde temsil ettiğini ifade eden, bunu kamuoyuna duyuran Giresun (STK) Federasyonu neden diğer konuları ve mali yapıyı kamuoyu ile paylaşmaz.
3) Giresun (STK) Federasyonunun mevcut yönetim kurulu nasıl ve ne şekilde oluşmaktadır.
Bu yapının nasıl oluştuğu derneklerimiz tarafından dahi bilinmemektedir. Bizlere her fırsatta Feshane Giresun Günlerinde birlikte olalım diyen yönetimi henüz tanımamaktayız. Giresun (STK) Federasyonu sadece 3-5 kişiden mi oluşmaktadır. Yönetim Kurulu yapısının tüm ilçeleri temsil etmekten uzak olduğu ortadadır. Çeşitli kurumlara ziyaretlerde bulunan kişilerin yönetim kurulu ile ne kadar ilgisi ve alakası vardır? Ziyaretlerde bulunurken o bölgede bulunan Giresun İl derneklerine veya İlçe Federasyonlarına haber verilmemekte ve onlarla bir araya gelinmemektedir. Bu oluşması gereken birlik ve beraberliğe sekte vurmaktadır.
Giresun (STK) Federasyonu, ilçelerimize ait federasyon ve İl derneklerimizle iletişime geçmeden neden bu federasyonlarımızın veya derneklerimizin bünyelerinde bulunan köy dernekleri ile iletişime geçip onlarla çalışmalar yapmaktadır. Böyle davranışlar ayrımcılığa ve bütünlüğü bozmaya yol açabilmektedir.
Amaçları toparlayıcı olmak mı yoksa bölüp rahat yönetmek midir?
Eynesil Federasyonu ve Giresunlular olarak yok sayılacak veya sadece Feshane Giresun Günleri geldiğinde hatırlanacak isek, birilerinin menfaatleri için kullanılacak isek bunun yanlış olduğunu düşündüğümüzü bildiririz.
Bu konuların düzeltilmesi gerektiğini açıkça ifade ederiz.
Bu yanlış gördüğümüz olayları ve konuları Giresun (STK) Federasyonuna bir köy derneğimizin düzenlemiş olduğu kahvaltılı toplantımızda aktardığımızı,bunları bir araya gelerek yapacağımız toplantılarla düzeltebileceğimizi ifade etmiş olmamıza rağmen, aldığımız cevap “siz ister katılın ister katılmayın “Feshane Giresun Günleri” zaten kendi halinde marka olmuştur ve size ihtiyacı yoktur, katılırsanız size yararı olur” cevabı aldığımızı da siz sayın büyüklerimizin ve hemşerilerimizin bilmesini isteriz.
Kısacası katılımcı, çoğulcu ve bütüne doğru bir planı olmayan ve ayrışmalara yol açabilecek uygulamalar içerisinde olan bir Giresun (STK) Federasyonu ile birliktelik içerisinde hareket edebileceğimizi ve çalışabileceğimizi düşünmemekteyiz.
“ Eğer Feshane Giresun Günlerini Giresun (STK) Federasyonu değil de, özel bir ORGANİZASYON şirketi yapıyorsa bizler dernekler olarak Giresunlu olarak neden bu oluşumun içerisinde olalım.
Derneklerimizin bin bir zorlukla üyelerinden topladığı üç beş kuruşu neden birileri unvan ve para kazanacak diye harcayalım. Bizlerin derneklerimizin paralarını ve emeklerini çarçur etmeye hakkımız yoktur.
“Ne yaptığını ve yapacağını bilmediğimiz, misyonu ve vizyonu belli olmayan, şirket yapısına dönüşmeye yüz tutmuş, birliktelik ve bütünlük ilkesinden uzak, adalet ve eşitlik kavramlarını benimsememiş yapılara hizmet etmek ve onlarla birlikte olmak istemiyoruz.”
Amacımız ayrıştırmak, bölmek ve zarar vermek değildir, aksine BİRLİKTELİĞİMİZİN kuvvetlenmesinin önündeki engelleri kaldırıp daha sağlıklı yapılarla bir GİRESUN BİRLİKTELİĞİNE katkı sağlamaktır.
Yukarıda nedenler ve yanlış olduğunu düşündüğümüz sebeplerden dolayı Feshane Giresun Günlerine katılmamayı daha uygun görmüş olduğumuzu, bu eksikliklerin ve yanlışlıkların düzeltilmesi yönünde gereğinin yapılmasını bilgilerinize ve takdirlerinize arz ederiz.
EYNESİL DERNEKLER FEDERASYONU
Yönetim Kurulu Adına
Mehmet HALİL HAYTA