İl Başkanı Mehmet Geldi, Giresun'da merkez de halkın yüzde 45-55 aralığında, iç kesimlerde ise yüzde 60-70 aralığında yapılacak olan anayasa değişikliğine evet oyu kullanacağına inandığını kaydederek” Referandum ile birlikte 12 Eylül vesayet anayasası ortadan kalkmış olacaktır” dedi.
AK Parti Giresun İl Başkanı Mehmet Geldi, referandumda MHP tabanının büyük bölümünün de evet oyu kullanacağına inandığını kaydederek; “MHP aslında bu anayasa değişikliğini istiyor ancak onlar referandumu bir erken seçim aracı olarak gördükleri için olumsuz tavır takınıyorlar” şeklinde konuştu.
Memur Sendikalarından Anayasa Değişikliği için büyük destek gördüklerinin de altını çizen AK Parti İl Başkanı Geldi, genel merkez tarafından hazırlanan kitapçıkların ve broşürlerin kampanya süreci içersinde halka dağıtılacağını böylelikle vatandaşların neden evet oyu kullanmaları gerektiği yolunda daha iyi bilinçlenmelerine imkan sağlanacağını da ifade etti. 150 yıllık Anayasa geleneği içinde, halkın katılımı ve demokratik yöntemlerle Anayasa yapılamamış olmasının Türkiye açısından büyük bir eksiklik olduğunu vurgulayan Geldi, “Diğer Anayasalar gibi, 1982 Anayasası da olağanüstü koşullar altında kabul edilip yürürlüğe konulmuştur.
Devlet tecrübemiz, birikimimiz ve toplumsal talep ekseninde, 1982 Anayasası'nın tamamen değiştirilmesine ihtiyaç vardır. Aslında tüm toplum kesimleri de bu ihtiyaç konusunda mutabakat halindedir. Ancak bu mutabakat, bugüne kadar Anayasanın tümünün değiştirilmesine yetmemiştir. 2007 yılında yeni bir Anayasanın hazırlanması amacıyla çalışmalar yapılmış, ancak bu girişimler de değişik nedenlerden dolayı başarılı olamamıştır” dedi.
“Bu kapsamda; kadınerkek eşitliğinin sağlanması; toplumun bazı kesimlerinin, sosyal devlet ilkesinin bir gereği olarak daha iyi korunması ve gözetilmesi; kişisel verilerin korunması; bireylerin yurt dışına çıkmalarının sınırlandırılmasına ilişkin hükümlerin daraltılması; çocuk haklarının anayasal temele kavuşturulması, her türlü istismara karşı çocukların korunması; sendikal haklar ile grev hakkında öngörülen bazı sınırlamaların kaldırılması, memurlara ve diğer kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkının tanınması; demokratik hayatın vazgeçilmez unsurları olan siyasî partilerin kapatılmasına ilişkin hükümlerin, uluslararası belgelerde yer alan objektif kriterler de dikkate alınarak yeniden düzenlenmesi; bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkının düzenlenmesi; bir siyasî partinin kapatılmasına sebep olan milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesine son verilmesi; Yüksek Askerî Şûra kararlarının yargı denetimine açılması; memur ve diğer kamu görevlilerine disiplin cezası olarak verilen uyarma ve kınama cezalarının da yargı denetimine açılması; askerî yargının görev alanının daraltılması ve sivillerin askerî mahkemelerde yargılanmasının tamamen önlenmesi; mukayeseli hukuk uygulamaları ve ülkemizin ihtiyaçları göz önüne alınarak Anayasa Mahkemesinin yeniden yapılandırılması, üye sayısının artırılması, mahkeme üyelerinin belirli bir süre için bu göreve seçilmesi ve pek çok ülkede uygulanmakta olan bireysel başvuru müessesesinin yürürlüğe konulması; Askerî Yargıtay'ın ve Askerî Yüksek İdare Mahkemesi'nin bağımsızlığının güçlendirilmesi; Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun demokratik, şeffaf ve geniş tabanlı bir yapıya kavuşturulması, hâkim ve savcıların da haklarında kararlar alan Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunda temsili; ekonomik ve sosyal politikaların oluşturulmasında hükümete istişarî nitelikte görüş bildirmek amacıyla Ekonomik ve Sosyal Konseyin anayasal dayanağa kavuşturulması; demokratik hayata yapılan kabul edilemez müdahalelerde görev alanların cezaî, malî ve hukukî sorumluluklarını kaldıran geçici 15 inci maddenin ilgası gibi hususlar Anayasanın mutlaka değiştirilmesi gereken hükümlerinin başında yer almaktadır. Ülkemizde belirttiğim bu hususlarda, Anayasa değişikliği yapılması gerektiğine ilişkin bir mutabakat bulunmaktadır. Değişik sivil toplum kuruluşları ve partiler tarafından hazırlanan Anayasa taslaklarında da ana hatlarıyla teklifte yer alan konularda, benzeri düzenlemelere yer verilmektedir. Ayrıca, düzenleme yapılan konular, uzmanlar ve kamuoyu tarafından uzun zamandan beri tartışılan ve sorunlu olduğu kabul edilen alanlar olup, bunlardan bir kısmı daha, teklifle çözüme kavuşturulmaktadır.”