E-FATURA BAŞVURUSU İÇİN SON GÜNLER

 Elektronik fatura (E-fatura) uygulaması için başvuruların son güne bırakılmaması gerektiği Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklandı (Bkz.www.hurriyet.com.tr/ekonomi/24544055.asp).

Her uygulamada olduğu gibi e-fatura uygulamasında da işimizi son güne bırakmış görünüyoruz. Şirketlerin e-fatura uygulamasına 01.09.2013 tarihine kadar geçileceğini bildikleri halde, başvurularını bu günlere bırakmaları vergi dünyasında ve ticari hayatta bir panik havası oluşturdu. Kaygı içinde olan mükellefler tabiri caiz ise ‘’önüne gelen herkese’’ uygulama hakkında sorular soruyor.

Aslına bakarsanız zahmet edip www.efatura.gov.tr adresini etraflıca inceleyenler hiç zorlanmadan konuyu çözebilirler.

Şunu hemen belirtelim ki; başvuru işlemleri sanıldığı kadar zor ve karmaşık değil. www.efatura.gov.tr adresini ziyaret ederek, sizi karşılayan ekranda başvuru sekmesini tıkladığınızda boşlukları doldurmanız yeterli (https://mportal.kamusm.gov.tr/bp/mm.go). Son günlerde siteye aşırı yüklenme olduğundan yavaşlama veya hata mesajları ile karşılaşabilirsiniz.

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olanlardan  2011 yılı içinde mal alan mükelleflerden 31/12/2011 tarihi itibariyle asgari 25 Milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar ile 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki firmalardan  2011 yılı içinde mal alan mükelleflerden  31/12/2011 tarihi itibariyle asgari 10 Milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar elektronik fatura uygulamasına geçmek zorundadırlar. Burada belge türü, alım miktarı veya tutarının bir önemi yoktur. Bir firma perakende satış fişi ile 1 TL’lik alış dahi yapmış olsa diğer şartları sağlaması koşulu ile kapsama girecektir.

Başvuru formunu doldururken entegrasyon yöntemleri sorulacaktır. Mükelleflerin genel itibari ile soruları entegrasyon konusunda olmaktadır. Burada üç yöntemden birini seçebilirsiniz:

-Az sayıda fatura düzenleyen mükellefler için e-Fatura Uygulamasına ait temel fonksiyonların internet üzerinden kullanımını sağlamak amacı ile oluşturulan ve "www.efatura.gov.tr" internet adresinde hizmete sunulan e-Fatura Portalı aracılığıyla gerçekleştirilebilirler. Yani kendi server sistemlerini kullanmadan faturalarını doğrudan GİB portal üzerinden düzenleyebilirler.

-Yüksek sayıda fatura düzenleyen çeşitli faturalama ihtiyaçları bulunan gelişmiş bilgi işlem sistemlerine sahip mükellefler bilgi işlem sistemlerinin e-Fatura Uygulamasına entegre edilmesi yoluyla e-fatura uygulamasından yararlanabilirler. Yani kendi server sistemlerini kullanırlar. Şu an Muhasebe yazılımlarında olan beyanname entegrasyonuna benzer şekilde GİB portala yükleme yaparak fatura gönderebilirler.

-Faturalama ihtiyaçları farklılık gösteren veya çok sayıda fatura düzenleyen mükellefler, kendilerine ait bilgi işlem alt yapısının yetersiz olması halinde yada bilgi işlem sistemi işletmek istememeleri halinde teknik yeterliliğe sahip bir özel entegratörün bilgi işlem sistemi vasıtasıyla elektronik fatura alıp gönderebilme imkanı sağlanmıştır. Yani Maliye Bakanlığı’ndan lisans almış yazılım şirketlerinin server sistemleri kullanılır.

Çok sorulan diğer soru ise Mali Mühür oluşturma sırasında hangi seçeneğin seçileceğidir. Burada Akıllı kart ve HSM seçeneklerinden biri seçilir. TÜBİTAK ile yaptığımız görüşmede, HSM  (Hardware Security Module) seçeneğinin günde 10.000 (onbin) adet ve daha fazla fatura düzenleyen firmalar için önerilebileceği bilgisini aldık. Dolayısı ile saniyede yaklaşık 2-5 adet arası fatura düzenleyen firmaların bu seçeneği işaretlemesini öneririz. Diğer firmaların –ki bir çoğunun böyle olduğunu düşünüyoruz- akıllı kart seçeneğini işaretlemesi maliyeti ve prosedürü düşürme bakımından akıllıca olacaktır.

Ayrıca daha önce mobil imza, elektronik imza gibi spesifik işlemlerden yararlanmıyorsanız ‘’ıslak imza’’ seçeneğini işaretlemeniz gerekir.

Formu doldurduktan sonra çıktı alarak, imza sirküleri ile birlikte Kamu Sertifikasyon Merkezi TÜBİTAK Yerleşkesi P.K. 74, Gebze 41470 Kocaeli adresine iadeli taahhütlü olarak göndermeniz gerekmektedir.

Bu arada mükelleflerin karşılarına bir de mali mühür bedeli çıkmaktadır. Talep edilen mühür sayısı (şube ve kullanıcı sayısına göre değişebilir) ücreti belirlemektedir. Mesela ıslak imza, akıllı kart, tek mühür seçeneklerini işaretleyen bir mükellef için 601 TL. mühür bedeli hesaplanmaktadır. Ekranda gösterilen IBAN numarasına belirtilen kod numarası ile ödeme yapılmadığı takdirde TÜBİTAK Mali Mühür Üretme işlemini yapmayacaktır.

Yukarıda sıralanan işlemleri yaptığınızda 1 Eylül 2013 tarihine kadar yapmanız gereken başvuru mükellefiyeti tamamlanmış oluyor. Uygulama aşaması hazırlıkları ise 31.12.2013 tarihine kadar tamamlanmak durumunda.

Bütün mükelleflere tavsiyemiz -VUK 397 no’lu Genel Tebliği’nde belirtildiği üzere- internet üzerinden başvuruyu yaptıktan sonra aşağıdaki evrakları Gelir İdaresi Başkanlığı’na da iadeli taahhütlü posta yolu ile göndermeleridir.

-E-Fatura Uygulaması Başvuru Formu ve Taahhütnamesi,

-Elektronik Mali Mühür Sertifika Sahibi Taahhütnamesi,

-Şirket kuruluş sözleşmesinin yer aldığı ticaret sicil gazetesinin noter onaylı örneği (Sonradan unvan değişikliği yapılması halinde en son unvanın ilan edildiği ticaret sicil gazetesinin noter onaylı örneğinin de eklenmesi gerekmektedir.),

-Başvuru formuna şirket adına imza atan kişi veya kişilerin yetkili olduğunu gösteren şirket imza sirkülerinin noter onaylı örneği.

Tekrar buluşuncaya kadar yüzünüzden tebessüm, yüreğinizden sevgi eksik olmasın efendim.

Hoşça bakın zatınıza

Kaynak: Habername.com
YORUM EKLE

banner200

banner205