Çamoluklu Arıcılar: Çamoluk'ta Satılan Her Bal Çamoluk Balı Değil

Çamoluklu Bal üreticileri, Çamoluk'ta üretilen doğal çiçek balı ile bilgi verip, sahte Çamoluk balına karşında vatandaşı uyardılar.

Çamoluklu Arıcılar: Çamoluk'ta Satılan Her Bal Çamoluk Balı Değil

Çamoluk'un kalkınması için lokomotif görevini yapan balcılıkta bu sene rekoltede rekor bekleniyor.

Kendine has doğal tadıyla ünlenen Çamoluk balı, ilçede arıcılık yapanlarında bilinçlenmesiyle birlikte daha verimli, kaliteli ve en iyisi olma yolunda hızla ilerliyor.

2022 yılında mevsim şartlarının da son ana kadar elverişli olması;hem balın kalitesinde hem de rekoltesinde büyük artışa neden oldu.

Konu ile görüştüğümüz Çamoluk arıcıları hep aynı konuya işaret etti.

"Çamoluk'ta satılan her bal Çamoluk balı değil, Çamoluk balını bildiğiniz  tanıyıp güvendiğiniz üreticilerden alın" uyarısını yaptılar.

Çamoluk'un duayen arıcılarından  Akyapı Köyünden Hilmi Çağdaş, Çamoluk'ta son dönemlerde daha bilinçli arıcılığın yapıldığını, özellikle  hastalıklara karşın arıların ilaçlanmasının yapıldığını dile getirdi.

Çamoluk'ta 1980'li yıllarda yaşanan toplu arı ölümünden sonra, Çamoluk'taki  arıcıların bir çoğuna kendisinin arıtemin ettiğini açıkladı.

Köroğlu Mahallesi arıcılarından Bahtiyar Kor'da yaptığı açıklamada arıların organik ve doğal olan ilaçlarla ilaçlamsına dikkat çekerek, arıcıların sahipsiz olduğunu  kendileri ile ilgilenmesi gereken birliklerin ilgilenmediğini söyledi.

Giresun İl Genel Meclis Üyesi ve arıcı Dursun Duyanda; kendisinin fenni arcılıktan doğal olan kütük kovan arıcılığına geçmek için çalışma yaptığını, gelecek üç beş yıl sonra tüm arılarını eski sistem kütük kovan yapacağını söyledi.

Taşçılar Köyünden Harun ve Şeref Taşçı kardeşlerde yaptıkları açıklamalarda, İlçede bazı esnafların dışarıdan katkılı olarak getirdikleri balı Çamoluk  Balı adı altında satarak ilçenin marka değerine zarar verdiklerini söylediler. 

Harun Taşçı yaptığı açıklamada; ilçede isşiz gezen gençlerin olduğunu, bu gençlerin arıcılık yaparak geçimlerini sağlayabileceklerini söyledi.

Pınarlı Köyü Kale Mahallesinden Sadık Katrancı'da, ürettikleri ballara hiçbir katkı maddesi kullanmadıklarını tamamen arının doğal yollarla yaptığı bal olduğunu söyleyerek, katkısız balın nasıl anlaşılacağına yönelik bilgi verdi.

Sadık Katrancı, katkısız peteklerin genelde altta taraflarının doldurulamadığını ayrıca, ateşle de test yapılacağını açıkladı.

Sadık Katrancı; " Bala çakmağı tutun yanmadan akarsa katkısız bal, ancak yanarsa da bilin ki; bu balda şeker ya da başka katkı var. Balın için de %14 kendi   doğal şekeri var ama bu şeker yanmaz" dedi.

Çamoluk'ta Bal ve Arıcılık üzerine Ar-Ge çalışmaları da yapan Eski Özel İdare Müdürü Osman Çolakel de; yaptığı açıklamada, bölgede ilaçlı tarımın yapılmaması nedeniyle, Çamoluk balının çok değerli olduğunu, gerçek Çamoluk Balını almak isteyenlerin kendi bildiği tanıdığı kişilerden almaları gerektiğini tavsiye etti.

Yusufeli Köyünden amatör olarak arıcılık yapan Zekeriya Çotul'da yaptığı açıklamada, kendisinin amatör olarak arıcılık yaptığını, ürettiği balları aile için de tükettiklerini söyleyerek, yer konusundan sıkıntı yaşadıklarını dile getirdi.

Arıcılarımızın görüşlerini izlemek için TIKLAYINIZ

Çamoluk Haber

Güncelleme Tarihi: 03 Ekim 2022, 12:41

Kazım Karaçoban

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner200

banner205