Espiye’de yaylacılık yapan vatandaşlar Gümüşhane’nin Torul Cumhuriyet Başsavcılığının mahkeme kararıyla şoke oldu. Yıllardır dedelerinin, babalarının vergisini verdiği yaylalarda ev yapan Espiyeli yaylacılar, mera ve yaylalarla ilgili yeni kanun düzenlemelerini beklerken, bir süre önce Giresun’a bağlı obalardaki evleri yıkılmıştı. Ardından ise bazı yaylacılarında Gümüşhane’ye bağlı obalarındaki evleri dolayısıyla 5 ay kesinleşmiş hapis cezasına maruz kaldılar.
Espiye’nin Ericek köyündeki yaylacılardan Hamit Kurt, yıkımın yaşandığı gibi yine obadaki yüzlerce evin içerisinden seçilmiş gibi sadece birkaç kişiye ceza yağdığını ileri sürdü. Kurt, yıllardır yaylacılık yaptığını belirterek şunları söyledi: "Yayladaki derme çatma evim kardan dolayı çöktüğü yıkıldığı için onardım başkaları gibi bende tuğladan ev yaptım. Ancak, etrafımda benim gibi yüzlerce ev varken bana bulunduğum oba Gümüşhane’ye bağlı olduğundan Torul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından dava açılarak 5 ay hapis cezası verildi. Tebligat elime geç ulaştığından temyiz hakkım dahi bulunmamaktadır. Bulunduğum obada yüzlercesi yeni ev yaparken, villalarda otururken, sadece bir iki kişiye örnek olsun, gözdağı verilsin diye kurban seçilmemiz adalet mi? Merak ediyorum” dedi.
İçerisinde sığır ve koyunları bulunan ahırını kendi elleriyle yıkmaya başlayan Şaban Kurt ise; şunları söyledi: “Benim dedemin Osmanlı’dan kalan tapusu var, babamda vergisini vermiş ben de vermeye devam ettim. Yaklaşık 9 yıl önce altını ahır üstünü barınma yeri olarak tuğladan çevirdiğim yapıdan dolayı mahkemelik olmuşum. Ben yaylacıyım ve çobanlık yaparak geçiniyorum. Bunun için ahır ve barınma yeri yaptım. Ama başkaları etrafımda yazın tatil için villa yapıyor ve yapmış durumda. Bunlara göz yumulurken, bana dava açılmış yargılanmaktayım. İşte kendi ellerimle kendi evimi yıkıyorum şimdi koyun ve sığırlarını nerede barındıracağım.”
Giresun ve Gümüşhaneli yaylacılar olarak ortak kullandıkları Tanrıvermiş obasındaki evinden dolayı Torul Cumhuriyet Savcılığı tarafından dava açılanlardan biri olan Ali Akkaya da; sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz çıkmasını beklediğimiz Yaylalar ve Meralar yönetmeliğinin ardından evlerimizin bulunduğu alanı kiralamayı beklerken mahkeme şoku yaşadık. Mahkum olduk. Biz cezaevindeyken yeni çıkacak yönetmelikle başkaları vergisini bugüne kadar vermedikleri halde evlerinin bulunduğu araziyi kiraladıklarında bize yapılan adaletsizlik olmayacak mıdır?”
Giresun Valiliği, kaçak yapılaşmaya müsaade etmeyeceklerini belirterek"Yeni yayla ve mera yönetmeliğinin çıkmasının ardından yaylacılara tahsis edilecek kullanım alanları üzerinde tetkik proje üzerinden doğaya uygun bina yapımına müsaade edilecektir" şeklinde bir açıklama yapmıştı.
Giresunekspres