Kasım Hocanın Ardından. Yavuz Fenerci Hoca Yazdı

Yavuz Fenerci Hoca, yanında yetiştiği hocası merhum Kasım Yağcıoğlu'nu yazdı.

Kasım Hocanın Ardından. Yavuz Fenerci Hoca Yazdı

ALİMİN ÖLÜMÜ ÂLEMİN ÖLÜMÜ MAZHARİYETİNE KAVUŞAN GÜZEL BİR HOCA EFENDİNİN ARDINDAN...!

91 YIL İLME, İLİM ADAMI YETİŞTİRMEYE ADANMIŞ CAMİ MERKEZLİ, CAMİ GÖLGESİNDE GEÇEN BİR ÖMÜR..!

ALUCRAMIZIN VE ÜLKEMİZİN MANEVİ KANAAT ÖNDERLERİNDEN GÜZEL BİR İNSANI, ÖNEMLİ BİR DEĞERİMİZİ, BİR DAVA ADAMINI DAHA KAYBETTİK. ALUCRA'NIN YETİŞTİRDİĞİ ÖNEMLİ BİR DEĞERİ, KENDİSİNİ İLME VE İLİM ADAMI YETİŞTİRMEYE ADAMIŞ, BİNLERCE VATAN EVLADININ, ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİNİN YETİŞMESİNE VESİLE OLMUŞ MEDAR-I İFTİHARIMIZ BİR ULU ÇINARI DAHA KAYBETTİK. SADECE ALUCRA'NIN DEĞİL ÜLKEMİZİN ÖNEMLİ KANAAT ÖNDERLERİNDEN BİRİYDİ KASIM BABA!..

HAFIZ KASIM YAĞCIOĞLU HOCA EFENDİ'Yİ GEÇEN HAFTA DUALAR EŞLİĞİNDE FATİH CAMİİ'NDEN EBEDİYETE, ORADAN DA ATA TOPRAĞI ALUCRA’DA SON YOLCULUĞUNA, HAKKA UĞURLADIK... BÖYLESİ GÜZEL BİR İNSANIN ÖLÜMÜNE HEP BİRLİKTE ŞAHİT OLDUK VE ÇOK HÜZÜNLENDİK. MEĞER NE KADAR DA SEVİLİYORMUŞ MİLLETİMİZ. ONU BİZ BİLE BİLEMEDİK. ALLAH KENDİLERİNE GANİ GANİ RAHMET EYLESİN, MEKÂNINI CENNET, MAKAMINI VE DERECESİNİ ÂLİ EYLESİN, MENZİLİNİ MÜBAREK EYLESİN, RABBİMİZ RAHMET AYINDA ÇIKMIŞ OLDUĞU BU AHİRET YOLCULUĞUNU HAKKINDA HAYIRLI VE MÜBAREK EYLESİN. RABBİMİZ RAHMET AYINDA KENDİSİNE RAHMETİYLE MUAMELE EYLESİN İNŞALLAH.

KASIM HOCA EFENDİ KİMDİR?

Halk arasında bilinen adıyla (Kasım Baba) Hafız Kasım Yağcıoğlu hocamız hıfzını, Samsun'da tamamladıktan sonra talim ve kıraat dersleri almak üzere İstanbul'a geldi. Burada çeşitli hoca efendilerden talim ve kıraat dersleri, İslami ilimler dersleri aldı, Arapça okudu. Kasım Hocaefendi çok sağlam ve iyi bir hafızdı. Arap makamı ile güzel Kur'an okurdu. Kur'an ehli bir hoca efendiydi. Kasım Baba ilk olarak Alucra'nın Boyluca köyünde hem imam hatiplik görevi yaptı hem de Mahmut Çağırganı Veli Hazretleri'ne 7 yıl türbedarlık yaptı. Daha sonra sırasıyla Edirne'nin Malkara ilçesi Kozyörük köyünde göreve başladı, daha sonra İstanbul Arap Camii Kur'an Kursu, Emin Camii Kur'an Kursu'nda görev yaptı. 1977 yılında Bereketzade Medresesi'ni büyük uğraşlar sonucu işgalden kurtarıp camiye çevirdi, burada 33 yıl görev yaptıktan sonra 2000 yılında emekliye ayrıldı. Emekli olduktan sonra da vefat ettiği güne kadar hizmetlerine burada devam etti. Hafız Kasım Yağcıoğlu hoca efendi adeta Bereketzade Camii ile bütünleşmişti. Bereketzade denilince ilk akla gelen Kasım Baba olmuştur. Yaptığı güzel hizmetleriyle topluma mal olmuş, adından söz ettiren örnek bir hoca efendiydi... Ömrünü ilim yolunda geçiren Hafız Kasım Hocamız herkesçe sevilen, sayılan, sevecen, ihlaslı, samimi bir hocamızdı, gerçekten yeri kolay kolay doldurulamayacak örnek bir şahsiyetti. Hayatı boyunca Kur'an'a ve İslam'a hizmet etmiştir. Alucra'dan ve memleketin dört bir yanından İstanbul'a okumak için gelen binlerce öğrenci onun elinden burs almıştır. O meşhur mütevazı Bereketzade kuru fasulyesini yiyen öğrenciler ömür boyu o fasulyenin hatırasını unutmamışlardır.

Kasım Hocaefendi ümmetin derdiyle dertlenen bir şahsiyetti. Kanayan bir yara gördü mü, "Yanar ta ciğerim" der, başta Türkiye'miz olmak üzere, Saraybosna'dan Kosova'ya, Karabağ'dan Gazze'ye, Suriye'den Yemen'e, Myanmar'dan Türkistan'a, Somali'den Sudan'a, Keşmir'den Arakan'a kadar İslam coğrafyasında kanayan bir yara gördü mü onu dert edinirdi. Gece gündüz ümmetin mazlumlarına dua ederdi.

Milletin derdiyle dertlenen bir dert insanıydı. O, Anadolu erenlerindendi. Evliya Çelebi misali, Anadolu'yu karış karış gezer, insanlarla konuşur, sohbet eder, dertleşir, gönül köprüleri kurar, onlarla hasbihal eder, dostluklar kurar, ülkenin meselelerini, onların sorunlarını tespit eder, onları gerekli muhataplarına iletir, milletin derdine çözüm arardı. O memleketini seven Alucra sevdalısıydı. Diyar-ı gurbette hep sıla özlemiyle yaşardı. Yıl 1985'ten bu yana hiç aralıksız her yıl Alucra'ya gelir, Boyluca merkezli çalışmalar yapar, Alucra'yı Türkiye'ye tanıtmaya çalışırdı. Alucra'daki tarihi bağları ortaya çıkarır, Horasan erenlerinin bıraktığı ayak izlerini sürer, onların bıraktığı ilim ve kültür mirasını bu topraklarda yeniden canlandırmaya, yeşertmeye çalışırdı. Son dönemlerde bir farkındalık oluşturmak adına, İstanbul'dan getirdiği başta Diyanet İşleri Başkanlığı görevlilerini, akademisyenleri, profesörleri, doçentleri, öğretim görevlilerini ve siyasileri bir araya getirip yaptığı çalıştaylarla, konferans ve panellerle Alucra'yı tanıtmaya ve eskiden olduğu gibi yeniden "MERKEZ" haline getirmeye çalışıyordu. Rıza-i Bari'den (Allah rızası için mü'min kardeşlerine hizmet eden kimse, Allah'ın himayesindedir.) anlayışıyla yanındaki ve yakınlarındakilerden Mağriplere kadar herkesi uyandırmaya çalışıyordu. Onları kutlu davanın hizmet erleri olmaya çağırıyordu. Onun ilkesi her gittiği yere İslam'ın meşalesini yakmaktı. İrşad için çıktığı cihat yolunda azimle ve kararlılıkla çalışarak yoluna devam ederdi.

O, tasavvuf yolunun son temsilcilerindendi. "Bizim yolumuz uçmak kaçmak yolu değil, bizim yolumuz ilim adamı yetiştirme yolu. Bizim yolumuz Ahilik yolu, bilgili, birikimli, donanımlı, ahlaklı, erdemli, imanlı, inançlı bir toplum oluşturma yoludur. Bizim gayemiz bu vatanı dönmelerin, siyonistlerin tasallutundan kurtarıp bu vatanın öz evlatlarını bu vatana idareci yapmaktır. Bunun için adam yetiştiriyoruz. Bunun için çabalıyor, bunun için gece gündüz çırpınıyoruz," diyordu. Kasım Baba adı gibi babaydı, öğrencilerinden kimini okutmuştur, kimisini evlendirmiştir, kimisini ev bark sahibi yapmış, kimisini hacca, umreye göndermiştir. Kimisinin yıkılmak üzere olan yuvasını kurtarmıştır. Kasım Hocaefendi Anadolu irfanının son temsilcisiydi. O saf bir Anadolu insanıydı. Doğal bir şahsiyetti. Alimler; “Veresetül Enbiya” peygamberlerin varisleridir. Onlar yeryüzünün kutupları, yıldızlarıdır.

Peygamber Efendimiz derdi ki; “Allah'ın en sevdiği kul, “Mü’min”; yüzüne baktığında sana ahireti (Allah'ı) hatırlatandır. Yani birlikte oturduğunuz dostlarınızın en hayırlısı, görünüşüyle size Allah'ı hatırlatan, sohbetiyle sizin güzel amellerinizi arttıran, salih ameliyle/güzel fiil ve davranışlarıyla size örnek olan ahireti hatırlatan kimsedir.” buyuruyor.

İlme ve ilim adamına büyük değer veren ecdadımız; alimin ölümünü, âlemin ölümü olarak değerlendirmiştir. Memleketimizin yetiştirdiği önemli bir şahsiyetti, toplumun önemli kanaat önderlerinden biriydi. Medar-ı iftiharımız olan bir ulu çınarımızı, bir güzel insanı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Hoca efendiyle birlikte 40 zaman geçirdim, kendisinden çok şey öğrendik. Bizde unutulmayacak anılar bıraktı.

Kasım Hocaefendi hâl ile kal'i birleştirmiş son asrın önemli bir mutasavvıfıydı. Büyük bir üstattı. O gelenekle yeniliği, medrese eğitimi ile modern eğitimi birleştirmeye çalışan, bu yönde büyük çalışmalar yapan bilge bir insandı. O herkesin Kasım Babasıydı. O yaptığı sohbetlerle, yeri geldiğinde herkesi güldüren, yeri geldiğinde hüzünlendiren, yeri geldiğinde de düşündüren nüktedan bir insandı. Kasım Baba herkesin gönlüne dokunmuş, herkesin gönlünü kazanmış, insanlar nezdinde önemli bir yere sahip olmuş, şatafattan uzak sade bir hayat yaşamıştır. O, aynı zamanda çok tevazu sahibi bir insandı. Hoş sohbetti. Yaşantısıyla, yaptığı önemli hizmetlerle Müslümanlara da örnek bir hayat sergilemiştir... Ömrünü ve hayatını İslam davasına adamış, yaşamı boyunca da inandığı değerlerden asla taviz vermemiştir. Birbirinden güzel talebeler yetiştirmiş, memleketimizin önemli kilometre taşlarından biridir. Devletine, milletine de her zaman sadakat göstermiştir. Gayretli çalışmaları, fikri duruşu, samimiyeti, ihlası, tevazusu ve babacan tavırlarıyla, yardımseverliği ile gönüllerde iz bırakmıştır. Bizler onu tanıyanlar olarak onun iyi bir mümin, iyi bir alim, sağlam bir ehl-i Kur'an, iyi bir hocaefendi, iyi bir insan olduğuna "Şahidiz Ya Rab!.." Ahirette bizi bu ikrarla haşret. Allah kendisine tekrar tekrar rahmet eylesin. Rabbimiz! Mekânını cennet, derecesini âli eylesin, menzilini mübarek eylesin, çıkmış olduğu bu son kutlu yolculuğunu hakkında hayırlı eylesin. Beşer olarak işlemiş olduğu hata, kusur, günah varsa aff-ı mağfiret eylesin. Resulüne de komşu eylesin. Biz ondan razıyız Rabbimiz de razı olsun. Güle güle güzel insan. Yolculuğun kutlu olsun... Rabbimiz okuduğun Hazreti Kur'an'ı sana enis-i yoldaş eylesin...!

Yusuf'u kaybettim Kenan elinde, Ağlar Yakub ağlar Yusuf'um deyu...

Biz dünyadan gider olduk, Kalanlara selam olsun, Bizim için hayır dua Kılanlara selam olsun.

GÜLE GÜLE GÜZEL İNSAN, HERKESİN KASIM BABASI, HERKESİN DERT ORTAĞI, GÖNÜL İNSANI, DEĞERLİ HOCAM. ALLAH SENİ UTANDIRMASIN, MAHCUP ETMESİN İNŞALLAH FİRDEVS-İ ÂLÂ'DA SEVDİKLERİNE KOMŞU EYLESİN. SENİ ÇOK ÖZLEYECEĞİZ SEVGİLİ ÜSTADIM, BABACAN HOCAM. RUHUN ŞÂD, MEKÂNIN CENNET OLSUN... (

Güncelleme Tarihi: 18 Mart 2025, 13:07

Kazım Karaçoban

YORUM EKLE
YORUMLAR
Şaban türkmen
Şaban türkmen - 2 hafta Önce

Rabbim ruhunu şâd makamını cennet eylesin inşAllah

SIRADAKİ HABER

banner200