Zağpa Çeçenzade Hasan Bekteş Bey Camii Türkiye'de bir ilk

1816 yılında yaptırılan, Zağpa Çeçenzade Hasan Bekteş Bey Cami'nin Türkiye genelinde bir ilk olduğu açıklandı.

Zağpa Çeçenzade Hasan Bekteş Bey Camii Türkiye'de bir ilk
 Yapımında kullanılan kök boyası nedeni ile Türkiye'de ilk ve tek olma özelliğine sahip olan Zağpa Çeçenzade Hasan Bekteş Bey Cami bu özelliği ile ulusal basında yer aldı.

Cami  hakkında Giresun Müze Müdürü hulisi güleç'in Anadolu Ajansına yaptığı açıklama Ulusal basında yer alıp Türkiye gündemine gelmesine neden oldu.

1816 yılında yapılan Camiinin Kök Boyaları kullanılarak yapılan süslemelerin orjinalliğini koruması uzmanların dikkatini çekiyor.

Konu ile ilgili olarak Giresun Müze Müdürü  Hulusi Güleç,Bekteş Bey Camiinin döneminin en güzel eserlerinden olduğunu söyledi.
Giresun Müze Müdürü Hulusi Güleç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bekteşbey Camisi'nin dönemin en güzel mimari örneklerini taşıyan oldukça orijinal bir eser olduğunu söyledi.

Her dönemde dile getirdiğimiz Çamoluk'un merkez ile olan ilişkisini, Giresun Müze Müdürü Hulusi Güleç'de yaptığı açıklama ile  teyid etmiş oldu.
Gleç açıklamasında; Çamoluk - Zağpa'nın Merkeze uzak olmasından dolayı, camide çok fazla restorasyon çalışması yapılamadığına dikkati çeken Güleç, "İnşallah ilerleyen yıllarda bu camimiz de aslına uygun orijinal bir şekilde onarılır. Bekteşbey Camisi, Giresun'da bulunan nadide eserlerden çünkü cami içerisinde bulunan ahşap işçilik ve boyama gerçekten caminin en güzel özelliklerinden biridir" ifadesini kullandı.

Güleç, caminin kitabesinin mevcut olmadığını ancak resmi kayıtlardan alınan bilgilere göre hicri 1232, miladi 1816 yılında yapılmış bir cami olduğunu belirtti.


Çeçenzade Hasan Bekteş Bey tarafından yaptırılan camiinin Osmanlı mimarisini yansıttığı, Caminin minber, mihrap ve çatısındaki kök boyayla yapılmış farklı renklerde ki  süslemelerin  dikkati çektiği açıklandı.





Caminin dikdörtgen planda köşe taşları kesme, diğer duvarları ise yarı yonu moloz taşlarla yapılmış olduğunu belirten Güleç, şunları kaydetti:
"Üst yapı tamamen ahşaptan yapılmış ve ahşabın en güzel işçilik örnekleri bulanan güzel bir camidir. Cami içerisindeki çatı kendi içerisindeki alanla bölünmüş ve buradaki alanlarda değişik ahşap mimariler uygulanmış süslemeleri ise dönemin özgün mimarisini yansıtan kök boya dediğimiz alizarin boyalarla yapılmış orijinal bir eserdir. Geçtiğimiz yıllarda taş işçiliği ve ahşap işçiliğinde bazı küçük restorasyonlar yapıldı fakat orijinalliğini koruyarak günümüze kadar gelmiştir."
- Farklı renkler göze çarpıyor
Güleç, Bekteşbey Camisi'nin minberinin ahşaptan yapıldığını ifade ederek, "Minber üzerinde de çeşitli süslemeler orijinal kök boyalarla yapılmış boyamalar vardır. Mihrap kısmı ise taştan yapılmış ancak ahşap mimari gibi boyanarak süslenmiştir. Çatıdaki bölünmeler yaklaşık 9-10 kısma bölünmüş ve her bölmede ayrı bir süsleme mevcuttur. Her bölmede de ayrı renkler kullanılmıştır" diye konuştu.

Kaynak: Beyaz Gazete







YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner200

banner205