Çamoluk'a bir umut!

Yeryüzünde ki ilk buğday türü olan "Siyez" buğdayı Çamoluk'a ekildi.

 İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz tarafından yürütülen ve DOKAP tarafından finanse edilen “Giresun İli Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi (GİRKAP)” kapsamında; 2017-2018 yılı üretim sezonu için temin edilen 8 ton ‘Siyez Buğdayı’ tohumu  %25 çiftçi katkı bedeli ile Çamoluk'ta ki çiftçilere dağıtıldı ve 300 dekar alana ekildi.


Siyez buğdayı, yeryüzündeki ilk buğday türüdür ve kendine has özellikleri vardır. Binlerce yıl önce Tunç devrinde yeryüzünde yetiştirilmeye başlanmış, günümüze kadar Kastamonu'da korunarak yetiştirilmiştir.Orijinal ata buğdayıdır. Biyolojik özellikleri de diğer buğday türlerine göre farklıdır. Soğuğa ve kuraklığa çok dayanıklı olup doğal ortamında ilaçsız, gübresiz büyüyebilen tek tahıl türüdür. En verimsiz topraklarda dahi üretilebilir. Günümüzde üretilen buğdaya göre daha yağlıdır, lutein oranı çok fazladır. Lutein, göz sağlığı için önemli bir yapıtaşıdır. Diğer türlere göre lif açısından daha zengin ve glisemik indeksi daha düşüktür. Bugün siyez buğdayından üretilen un çok talep görmekte ve kilosu 10 liradan alıcı bulmaktadır.

Bu özelliklerinden ötürü, Giresun’da yüksek kesimdeki ilçelerimizde siyez buğdayı yetiştiriciliğini geliştirmek ve çiftçilerimizin kırsal gelir kaynaklarını çeşitlendirmek amacıyla dağıtılan siyez buğday tohumlarının ekimi 25-30 kg/da.  ekim normu ile yaklaşık 300 dekar alanda gerçekleştirilmiştir. 

Siyez Buğdayının Faydaları Nelerdir?

1-) Zengin bir lif kaynağıdır. Bu nedenle bağırsakları çalıştırıcı özellikleri vardır. Ayrıca sindirim süresi uzun olduğundan glisemik indeks değeri de düşüktür.

2-) Çok dayanıklı bir türdür. Bu nedenle uygun koşullarda daha uzun süre küflenmeden saklanabilir.

3-) Siyez buğdayı diğer türlere göre daha yağlıdır ancak bu yağlar doymamış yağlar olduğundan damar ve kalp sağlığına faydalıdır.

4-) Zengin bir folik asit kaynağıdır. Bu nedenle hamile kadınlar ve çocuklar için önemlidir.

5-) Bazı minerallerin emilimini engelleyen ve hububatlarda çokça bulunan fitig asit, özellikle gelişim çağındaki çocukların gelişimini engellemektedir. Fermantasyon ile fitik asit miktarı azaltılabiliyor. Bu buğday türünde ise fitik asit oranı diğerlerine nazaran daha az miktarda olduğu kaynaklarda geçiyor.

6-) Radyasyona karşı daha dayanıklı olduğu dile getiriliyor.

7-) Siyez Buğdayı, 14 kromozomludur. Modern buğday ise yapılan genetik işlemler sonucu 48 kromozoma kadar çıkmıştır. Bu nedenle modern buğdayın pek çok olumsuz özellik kazandığı iddia edilmiştir. Özellikle alzheimer gibi hastlıklarda meydana gelen artışla bu durum arasında ilişki kurulmuştur.

8-) Siyez Bulguru ve ekmeği çok fazla şişklinlik yapmaz. Ayrıca içerdiği gluten oranı modern buğdaya göre çok daha azdır.

Çamoluk Haber olarak ilçemizde bu çalışmanın yapılmasında emeği ve katkısı olanlara teşekkür ediyor, yapılan çalışmaya sahip çıkılmasını bekliyoruz.


 

Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2017, 14:01

Kazım Karaçoban

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner200

banner205