Kaynak: Bedir Haber
Cenazelerde Dağıtılan yemek Helal mi?
Son yıllarda yöremizde de hızla yayılan ,"Cenaze Yemeği" hakkında Din İşleri Yüksek Kurulu fetvayı verdi.
Dikkat! Din İşleri Yüksek Kurulu'nun açıklamasına göre cenazede dağıtılan bu yemek helal değildir. Son yıllarda cenaze sahibi evlerde farklı bir adet ortaya çıkmaya başladı. Anadolu'nun bazı küçük illerinde bile cenazenin ilk günlerinde bazen üç gün boyunca çadırlar kurulup pideler dağıtılıyor. Buraya kadar ortada problem yokmuş gibi görünüyor. Ama dikkat edilince insanların yeni bir hurafeye doğru gittiği endişesi de bazı çevreleri ürkütmüyor değil. Öncelikle dinimizde, sünnette bu çadır tutma ve pide dağıtma geleneğinin yeri var mı sorusunun cevabını araştırdık.
Bu konuda Din İşleri Yüksek Kurulu'nun kararı şu şekilde: Hz. Peygamber, ölünün kendi ailesinin yemek hazırlayıp gelenlere ikram etmesini hoş karşılamamıştır.
Cenazede hangi para ile yemek dağıtmak helal değidir?
Ölen kişinin mirasçıları fakir iseler veya aralarında buluğ çağına erişmemiş çocuk var ise, geriye bıraktığı maldan yemek yapılarak cenazeye gelenlere verilmesi helal değildir. Buna karşılık Peygamberimiz, komşu ve akrabalarının ölü sahiplerine yemek getirmelerini tavsiye etmiştir (İbn Mace, Cenaiz, 59).
Anadolu'nun küçük şirin bir şehrinde görüştüğümüz kişiler cenaze evlerinde çadır kurulmaz, pide dağıtılmaz ise bunun artık çok ayıp karşılandığını belirttiler. Cenazesi olup acısı taze olan ölü yakınlarının bir de kendilerine gelen ziyaretçileri tabiri caiz ise düğün merasimi gibi ağırlama yükü yüklendiğini söylediler. Tabiki halktan aldığımız duyumlara göre cenaze sonrasında yapılan yorumlarda insanlar üzerinde mahalle baskısının oluşmaya başladığı anlaşılıyor. Ölü yakınlarının çadır kurması, pide dağıtması da yetmiyor. 'Pidenin yanında içecek dağıtılmış mı, o kadar insan cenazeye gelmiş fıstıksız kuru bir helva mı ikram edilir? ' gibi çok çirkin dedikodular en az on-beş gün boyunca sağda solda konuşulduğu aktarılıyor. Orada okunan Kur'an ve ölümü tefekkür ise bu konuşmaların gölgesinde 'tabi hepimizin başına gelecek' ifadeleri ile çay yudumlarken geçiştirildiği anlaşılıyor. Bu konuyu ciddiye alıp herkesin cenazesini sünnet ölçütlerinde uğurlaması oldukça yerinde bir karar olacak. İçinde birçok hayırı barından şu nebevi tavsiyeyi ihya edersek kazanacağımız sevap da o derece büyük olur galiba.
Abdullah b. Cafer’den… Demiştir ki: Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Cafer’in ev halkına yemek hazırlayınız. Çünkü onların başına kendilerini meşgul eden bir iş gelmiştir.” (Ebu Davud, Cenâiz, 25-26; Tirmizî, Cenaiz 21; İbn Mace, Cenaiz 59; Ahmed b. Hanbel, 6/380)
Kaynak: Bedir Haber
Kaynak: Bedir Haber
YORUM EKLE
YORUMLAR
Sami Yürekli - 10 yıl Önce
Yazıyı okudum uygun bir tavsiye olmadığını anladım. Bu tür yazılar Müslümanı manevi hayatından ve vefat etmiş yakınından kopartıp, dünya ya bağlamak, ahireti unutturmak gibi yazılmış bir projedir. Önce insanlar arasında olan muhabbeti azalttılar ve insanlar artık birbirine güvenmez hale getirdiler. Maneviyatı yok ettiler. Dedikodulu bir ortam hazırladılar. İnsanları bozdular nesilleri mahvettiler. " Artık toplumumuzda, gıybet, dedidoku, fitne, iftira ve müslumanın ayıbını ifşa etmek sanki bir ibadetmiş gibi empoze etmeye çalıştılar". Bu tür yazılara itibar etmeyin. Vehhabi zihniyeti, Vehhabilerde " ölen kabire girmiştir manevi olarak işi bitmiştir. kabir ziyaretide uygun görülmemektedir ve şirktir." bu görüşü şimdi ölenin arkasından verilen " Yemeğide kaldırmak istiyorlar. itibar etmeyin. Vefat eden için sadaka-ı cariyedir." Birara Iskat vardı onuda böyle diyerek kaldırdılar. Neden Haram olsun verilen yemek, sonuna kadar güzel bir sünnettir.
1
Çamoluk'ta Kamu İşçileri Özel İşlerde mi Çalıştırılıyor?
2
Kaymakamlık'tan Satılık Bina
3
Çamoluk'a 2 Müjde Birden
4
Teşekkürler! Ataşehir Çamolukspor
5
Çamoluk Kent Konseyi Kuruluyor
6
Birlikte Çamoluk İçin! Kent Konseyi Seçimi Yapıldı.
7
Osmanlı Arşivlerinde Tarihi Çamoluk!
8
Canikli Yerine Veysel Ekmen mi?
9
Helal Olsun Akyapılı Gençlere!Bir bardak Su da...
10
Veysel Ekmen Değil,Hasan Ekmen Aday Adayı Oldu.
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
05:48
GÜNEŞ
07:17
ÖĞLE
12:18
İKİNDİ
14:47
AKŞAM
17:09
YATSI
18:33
Ne yazık ki, cenaze namazı öncesi, Cami avlusunda toplanan insanlar, cenaze sahibine başsağlığı diledikten sonra, bir ağacın altına veya bir köşeye çekilip dünya işlerinden bahsettikleri gibi, yüksek sesle konuşup, bir de yetmezmiş gibi KAHKAHA atarlar. Cenaze namazı öncesi sanki hasret giderme yeri olur.
Eskiden mahallemizde bir cenaze olduğunda, komşular yemek yapar ve uzaktan gelen misafirlere komşular ikramda bulunurdu. Şimdi ise, denildiği gibi, YEMEKLERE KUSUR BULUNMAKTA ve eleştiri noktası kalp kırmaya kadar gitmekte.
Yine bir önemli konu ise, KÖY FESTİVALLERİ. Festivaller kaynaşmak için yapıldığı düşünülür, ancak, yakın akrabalar bir köşeye çekilip muhabbet etmekten öteye gitmemekte. Festivallere harcanan enerji ve paralar AĞAÇ DİKİM KAMPANYASINA HARCANSAYDI, bu gün hiç bir dernek iş adamlarımızdan SPONSOR olmaları için RİCACI OLMAYACAKLARDI.
Ben inanıyorum ki, bir gün mutlaka yöremiz bu festivallere son verecektir. Kemal KUŞCUL ZAGPA -- BAYIRKÖYÜ