Giresun şehitlerini Unutmadı

Giresun Sehitleri Afyon Iscehisar'da Törenlerle Anıldı.

Giresun şehitlerini Unutmadı

Her yıl Afyon İscehisar ilçesinde düzenlenen Giresun Şehitliği anma törenleri bu yılda Türkiye'nin dört bir yanından gelen ziyaretçilerin katılımları ile gerçekleşti.Milli Mücadelenin sembolü haline gelen Afyon İscehisar'daki anma törenlerinde konuşan Giresun Federasyonu Başkanı Muhterem Memiş günün önem ve anlamını ifade ederken;; İscehisar'da yatan 14 Giresunlu şehidimizi Milli Mücadelenin bir sembolü olarak gördüklerini ifade etti.

Büyük Taarruz'da şehit olan askerlerin kabirlerinin bulunduğu Afyonkarahisar'ın İscehisar ilçesindeki Giresunlular Şehitliği'nde, Milli Mücadelenin önemli dönem noktalarından biri olan Afyon cephesinde Giresun Milis Alaylarının vermiş olduğu şehitler bir kez daha yurdun dört bir tarafından gelen binlerce vatandaş tarafından resmi törenle anıldı. Oldukça duygusal anların yaşandığı İscehisar Giresun Şehitliği törenlerinde yediden yetmişe tören alanını dolduran Giresunlular bir kez daha Sarıkamış'tan sonra Şühedanın İzinde Afyon İscehisar'da buluşmanın gururunu yaşadılar. Türkiye'de kendi il sınırları dışında tek şehitliği bulunan Giresunlular günün erken saatlerinde İstanbul başta olmak üzere,Giresun'dan, Bursa'dan İzmit'ten, Ankara'dan, İzmir'den otobüslerle tören alanına akın ettiler.

Afyonkarahisar'daki Zafer Haftası ve Büyük Taarruz'un 97'ncı yıl dönümü törenleri kapsamında, Giresun'dan gönüllü olarak yola çıkan ve İscehisar ilçesine bağlı Karaağaç ve Doğanlar köyü sınırlarında Yunan ordusuyla çarpışarak şehit olan 42 ve 47'nci Alaylar'dan 14 Giresunlu askerin bulunduğu Giresunlular Şehitliği'nde ki anma törenleri şehitler için okunan Kuaranı Kerim tilavetinin ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayarak protokol konuşmaları ile devam etti. 
Giresun Federasyonu Başkanı Muhterem Memiş yapmış olduğu açılış konuşmasında katılımcıları selamlayarak, 97 yıl önce Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması için istiklal ve istikbal uğruna alınlarını hiç düşünmeden toprağa koyan 14 Giresunlu kahraman şehidi saygıyla , rahmetle andığını ifade ederek, 47. ve 42. Giresun Gönüllü Alaylarının Afyon cephesinde Milli Mücadelenin en kritik döneminde görev aldıklarının altını çizdi. Burada şehit düşen azizi şehitlere olan borcumuzun ise ancak bu vatan sathında yaşanan büyük varoluş mücadelesinin anlam ve önemin gelecek kuşaklara aktarmakla mümkün olacağını söyledi.

Giresun Valisi Harun Sarıfakıoğulları ise yapmış olduğu konuşmasında, 42. ve 47. Alayların aynı zamanda Harşıt savunmasında Ruslara karşı savaşarak işgali önleyen kahramanlar olduğunu belirterek, bugün burada yatan 14 aziz şehidimizin toplam sayıları altı bine ulaşan iki gönüllü alayından mezarları tespit edilebilenler olduğunu ifade ederek Afyon'da Afyonlu kardeşlerimizle beraber bu şehitlerimizi berabarce yad etmenin gururunu yaşadıklarını. ayrıca bu şehitliğe sahip çıkan, katkı sunan herkese sonsuz teşekkür ettiğini söyledi.

Giresun Şehitliği anma törenlerinde konuşma yapan Afyon Valisi Mustafa Tutulmaz ise yapmış olduğu konuşmasında, bugün burada Giresunlu ve Afyonlu hemşehrilerinin beraberce şühedanın izinde yürüdüğü gün olduğunu, hep beraber bir kez daha bu haklı gururu paylaşmanın onurunu yaşadıklarının altını çizdi.

Protokol konuşmalarının ardından düzenlenen etkinliklerde Doğanlar Şehit İsa Doğan İlkokulu öğrencilerinin yapmış oldukları şiir dinletisi katılımcılardan büyük alkış alırken, anma törenlerine katılım sağlayan, katkı sunan kurum ve kuruluşlara Giresun Federasyonu tarafından plaket sunumu yapıldı.

Afyon İscehisar Doğanlar Köyünde düzenlenen Giresun Şehitlilerini anma törenlerine, İstanbul Milletvekili Hasan Turan, Giresun Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu, Giresun Esnaf Odası Başkanı Ali Kara, Önceki dönem Tarım ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, DP Afyon Milletvekili Gültekin Uysal, Afyon Milletvekili Burcu Köksalın, İscehisar Belediye Başkanı Ahmet Şahin, ÖSYM Başkanı Halis Aygün, Abdullah Asal, Afyon Milletvekili İbrahim Yurdunuseven'in yanı sıra, vatandaşlar, STK başkanları ve üyeleri katıldılar.

Anma törenleri akşam üzeri Dedesivri Tepesine düzenlenen fener alayı geçidi ile son buldu.

97 YIL ÖNCE NELER YAŞANMIŞTI.
26 Ağustos 1922'de, Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle başlayan Büyük Taarruz 47. Giresun Gönüllü Alayı'nın, İscehisar'ın Karaağaç ve Doğanlar köyü sınırları içerisindeki 'Kapaçkıran' ve 'Dedesivri'de mevzilenmiş düşmanla savaşmış, tepelerin yamaçlarına Yunanlılar tel örgülerle oldukca kuvvetli bir tahkimat yapmışlardı. 38 cesur Giresun uşağı, kendi imkanlarıyla temin ettikleri paslı makaslarla bu engeli keserek bir gecede geçmeye muvaffak olmuşlardı. Yunanlıların açmış oldukları ilk ateşle şehit olan 14 askerden o esnada arkadaşlarına su getirmek için Doğanlar köyüne inen Ahmet Halis, elindeki su bidonlarıyla geri döndüğünde 14 arkadaşının şehit edildiğini görür. Hemen aceleyle dualar ve gözyaşları arasında şehitler bulundukları yere gömülür. 36 saat süren taarruzdan sonra Giresun uşakları, düşmanı Dedesivri mevkisinden atmaya muvaffak olur. İstiklal Savaşı sona erdikten sonra Giresun Muharip Gaziler Derneği Üyesi Ahmet Halis Asal, hem savaştıkları alanları gezmek hem de arkadaşlarının mezarlarını ziyaret için 1964 yılında Doğanlar köyüne gelir. Arkadaşları için bir şehitlik yapmaya karar verir. 'Ben ölünce şehit arkadaşlarımın yanına defnedin. Beni şehit arkadaşlarımdan ayırmayın' diye vasiyet eden Ahmet Halis Asal, 1977 yılında öldüğünde, Giresun'dan alınarak arkadaşlarının yanına, şehitliğe 15'inci kişi olarak defnedilir."1967 yılında resmi makamlarca GİRESUN ŞEHİTLİĞİ olarak tescil edilen, daha sonraları değişik kurum ve kuruluşlarca çevre düzenlemesi yapılan şehitlik 2013 yılından itibaren ise STK lar nezdinde her yıl düzenli olarak ziyaret edilmektedir.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri şehit mezarlarına karanfil bırakarak dua okudu. Protokol üyeleri son olarak Giresun Kültür Evi'ni ziyaret etti.

Afyonkarahisar- GİRESUN MEDYA PLATFORMU

Güncelleme Tarihi: 01 Eylül 2019, 19:48

Kazım Karaçoban

YORUM EKLE
YORUMLAR
İsmail BAKIRHAN
İsmail BAKIRHAN - 5 yıl Önce

Arkadaş şehitlerimizi mi anıyoruz, ayinmi yapıyoruz,kutlamamı yapıyoruz, bir program sonrasında bir plaket törenini yapıyoruz. Allah aşkına bu ne menem bir şey. Değerlerimizi tahrif ediyoruz,aşındırıyoruz. kendimize yazık ediyoruz.

SIRADAKİ HABER

banner200

banner205