Göklerin ve yerin yaratıldığı günden beri muhakkak Allahın kitabında ayların sayısı on iki olup, bunlardan dördü haram(hürmetli)aylardır.(Tevbe suresi ayet 36)
İnsanlar tarih içerisinde bazı mühim hadiseleri takvim başlangıcı olarak kabul ede gelmişlerdir. Bugün Hıristiyan batıya uyarak kullandığımız miladi tarihte güya Hz. İsa’nın doğum tarihini başlangıç kabul etmiştir.
Peygamberimiz (S.a.V)in Medine-i münevvere ye hicretinden sonra İslamiyet çok büyük gelişme göstermiş bu nurlu şehirden yayılan İslam nuru bütün cihanı aydınlatmıştır. Bu bakımdan hicret hadisesi İslam tarihinin dönüm noktası olmuştur.
Kıymetli kardeşlerim; işte senenin son ayı olan zilhicce ayını tamamlamış; bu ayda ifa edilen hac, kurban ve benzeri ibadetleri yerine getirmiş ve yeni bir hicri seneye hazırlanmış olduk. Zilhicce senenin son ayı olması sebebiyle bir senelik muhasebe ve muhakememizi Canan-ı hakka kulluktaki yerimizi ve vaziyetimizi yapabildiklerimizi yapamadıklarımızı gözden geçirmemiz gereken bir aydır.
Cenabı hak geçen seneyi bizden razı olarak ayırsın. Sâdır olan isyanımızı hasenata tebdil eylesin…
Şu an idrak ettiğimiz muharremi şerifte yeni bir kameri yılın ibadet yılının başlaması münasebetiyle bu tefekkürün, nefis muhasebesinin günahlarımızdan noksanlarımızdan tekbenin, kavuştuğumuz nimete şükrün, gelecek bir senede ve hatta son nefesimiz dahil ulaşmak istediğimiz nimetler için Mevlana dua niyaz ve tazarrucun zirveye çıkması gerektiği zamandır.
AŞURE GÜNÜNÜN FAZİLETİ
Muharremin 10. Gününe “AŞURE” denir. Bu günde mahlûkatın yaratılmasından itibaren çok büyük hadiseler zuhur etmiştir. Bunlardan bazıları şunlardır;
o gün sema vat ve arz (cennet ve cehennem) gökler, yer, güneş, ay ve yıldızlar, adem (a.s) yaratıldı, cennete girdi tevbesi kabul oldu. İbrahim (a.s) doğdu, ateşten kurtuldu. Musa (a.s) firavunun zulmünden kurtulup, firavun helak oldu. İdris (a.s) yüksek makama çıkarıldı. Nuh (a.s) ın gemisi tufandan kurtulup karaya oturdu. Süleyman (a.s) saltanat verildi. Yunus (a.s) balığın karnından kurtuldu. Yusuf (a.s) kuyudan çıkarıldı. Yahya (a.s) ın gözleri açıldı. Eyüp (a.s) hastalıktan şifa buldu. Yeryüzüne ilk yağmur yağdı. Efendimiz (s.a.v) in torunu hz. Hüseyin (r.a) şehit edildi. Kıyametin kopması aşure günü olacaktır.( imamı gazali kaşifetül gulub tercemesi sayfa 699)
Bu ayın ilk on günü oruç tutup 10. Günü aşure ile iftar eden kimsenin Hz. Hasan ve Hüseyin efendilerimiz ile beraber cennete gireceği ümit edilir. Bu ayda Perşembe Cuma Cumartesi oruç tutanlara ise, 900 senelik oruç sevabı verileceği müjdelenmiştir.
Bazı büyükler aşure günü vahşi hayvanlar bile bir şey yemez demişlerdir.
Hadisi şerif: Aşure günü oruç tutanın bir senelik günahı bağışlanır.
O gün bir yetimin başını okşayan yetimin başındaki kıllar sayısınca cennette derece ihsan edilir. O gün bir mü’mine iftar verene bütün mü’minleri doyurmuş sevabı verilir.
Hadisi şerif: Aşure gününün faziletine kavuşmaya çalışınız. Çünkü o Allahütealâ nın günler arasından seçtiği mübarek bir gündür. O gün oruç tutana Allah nezninde bulunan meleklerin peygamberlerin, şehitlerin Salihlerin ibadetleri kadar sevap verilir. (şiratül İslam şerhi tercümesi sayfa 217)
BU GÜNDE YAPILACAK İBADETLER
1. Ogün eve ufak tefek erzak alınırsa bir sene boyunca bereket olur.
Hadisi şerif: Kim ki kendinin ve aile efradının nafakasını geniş tutarsa cenab-ı hak ta senenin tamamında o kişinin rızkını genişletir. (ramuzul e-hadis)
2. En az 10 Müslüman a birer selam veya bir müslümana 10 selam verilir. Hadisi şerif: insanların en cimrisi selamı esirgeyendir. (fazilet takvimi)
3. O gün fair fukara sevindirilir. . Hadisi şerif: kim aşure günü zerre kadar tasaddukta bulunursa Allahütealâ ona uhud dağı kadar sevcap verilir.(şiratül İslam şerhi tercemesi )
4. O gün gusletmek çok faziletlidir. Hadisi şerif: Aşure günü boy abdesti alan ölüm hariç başka hastalık görmez. Ogün bir hastayı ziyaret eden bütün insanları ziyaret etmiş gibi olur. Hadisi şerif: kim aşure günü boy abdesti alırsa anasından doğduğu gün gibi cenab-ı hak onu günahlarından temizler. (şiratül İslam şerhi tercemesi)
5. Akrabaları ziyaret ederek sılayı rahim yapmak
6. Zikir meclislerinde bulunmak
7. Açlar doyurulur. Çıplaklar giydirilir. Yetimlerin gönlü alınır.
8. Hüsama namazı kılınır. (kul hakkının ödenmesi için kılınır)
9. 10 defa şu dua okunur “ sübhanellahi mil el miizaaan ve müntehel ilmi ve mebleğal rızaa ve zinetel arş”
10. Aşure gününe mahsus olmak zere kuşluk vakti iki rekât namaz kılınır.
Bir dahaki yazımda buluşuncaya denk Allaha emanet olunuz.
Sevgi ve Saygılarımla Emin KÜTÜK
E mail= emin_kutuk_@hotmail.com....eminkutuk@mynet.com