2012-03-12 10:40:32

İSTANBUL BİZANS’SA ANKARA KAHPE BİZANS

Ali Zafer Topşir

12 Mart 2012, 10:40

Geçen haftaki yazımda 28 Şubat sürecinin Fazilet Partisi Milletvekillerinden Sayın Mehmet BEKAROĞLU ’nun basına yapmış olduğu “... Refah Partisi ve Fazilet Partisi kapatılmasaydı AKPARTİ kurulamazdı. Nitekim şimdi AKPARTİ 'nin önemli aktörleri olan bazı kişiler Fazilet Partisi’ nin kapatılması için kulis yaptı. Dönemin gazetelerine bakınız; Fazilet Partisi’nin kapatılması davasında şimdi AKPARTİ' li olan önemli isimlerin tavrı ilginçtir. Mesela; Fazilet Partisi'ni Anayasa Mahkemesi'nde savunan Cemil Çiçek'in söyledikleri, ‘hasarlı araç’ benzetmesi.” ifadelerine dikkat çekmiştim. Ne tesadüftür ki 28 Şubat ın en çok tartışılan gazetecilerinden Sayın Ertuğrul ÖZKÖK, geride bıraktığımız hafta köşesine Sayın Cemil ÇİÇEK’ i taşıdı. Sayın ÖZKÖK ifadelerinde, halen AKPARTİ milletvekili olarak girdiği mecliste, TBMM Başkanlığı görevini yürüten Sayın ÇİÇEK’ in postmodern darbe döneminde Refahyol’un yıkılması için “evet” oyu kullandığını ve daha sonra Anavatan Partisi’nden ayrılarak 1999 seçimlerinde Fazilet Partisi’nden milletvekili olarak Meclis’e girdiğini belirtmişti.
Taraf Gazetesinden Sayın Ümit KIVANÇ “Açın Türkiye’nin Önünü ” başlıklı yazısında: “ Cemil Çiçek’i kim sokuşturuyor ille de araya? Türkiye siyasetinde mevcut devlet otoritesiyle bir şekilde meselesi olan yeni bir parti kurabilmek için Cemil Çiçek’i almak yasal zorunluluk mudur? Devletimizin görünmez bilinmez yasalarından birinde mi yazılı? Sorusuna Sayın ÇİÇEK, Sayın Ezgi BAŞARAN’ la yapmış olduğu röportajda bakın nasıl cevap veriyor : “ Siyasete girdiğim andan itibaren kader bana devlette görev yapma imkânı verdi. Beni devamlı orada görenler bir tür devletle özdeşleştirme yapıyorlar… Bu görevleri ben istemedim, bu ülkeyi yönetenler bana bunları yapacaksın dediler.”
Peki bin yıl süreceği ifade edilen 28 Şubat süreci gerçekten bitti mi? Bu konuyla ilgili olarak dönemin mağdur milletvekili Sayın Merve KAVAKÇI ‘ nın basına yapmış olduğu açıklamalar oldukça çarpıcıdır. “ 28 Şubat benim için bitmedi, canlı şekilde sürüyor. AK Parti ve Refah Partisi mukayesesini doğru bulmuyorum. Türkiye demokratikleşme açısından biraz yol kat etti. Başörtüsü yasağı benimle başlayıp bitmedi. Bunun 30 yıllık bir geçmişi var. Dindar kesimler başörtüsü yasağına sessiz kaldılar. Öğrenciler için bunun kaldırılması bu özgürlüğün verildiğine inanmıyorum. Bir çok yasağın kalktığı üniversitelerde başörtülü öğrencilere psikolojik baskın yapılıyor. Bu nedenle başörtülü kadınlar için 28 Şubat dönemi devam ediyor.”
28 Şubat sürecinin bittiğini söyleyebilmek için, o günün şartlarını ele alarak yeni bir analiz yapılmalıdır. Bu gün itibariyle, 28 şubat sürecindeki lidere bağlı demokrasi anlayışı hala varlığını korumaktadır. Milletvekili seçimlerinde; ön seçim, dar bölge sistemi ve tercih usulü uygulanmamaktadır.
Zenginleşmenin en kolay yolu olan, devlet imkanlarını kullanma anlayışı değişmemiştir. Bilakis kamu ve vakıf arazileri sermayedarlara peşkeş çekilmektedir.
28 Şubat sürecinin oluşmasına sebep olan kanunlar, kurallar ve özellikle tek tipçilik anlayışı değişmemiştir.
Meclis çevresi halen askeri ve kolluk tesisleriyle çevrilidir.
12 Eylülün Anayasal kurumlarından MGK ve YÖK, 28 Şubat sürecindeki varlığı ve gücünden hiçbir şey kaybetmemiştir.
Bugün AKPARTİ ye nasip olan meclis çoğunluğu ve halk desteği katılımcı, özgürlükçü ve adil bir yapıyı oluşturması için yeterlidir. Korkum o dur ki, AKPARTİ’ nin arkasındaki bu gücün de beklentisi olan demokratik değişimi gerçekleştirememesi, 28 şubat sürecinin bin yıl sürmesine sebep olacaktır. Zira halkın da ifade ettiği gibi “ İstanbul Bizans’sa, Ankara kahpe Bizans’tır.”
Ali Zafer TOPŞİR
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.