Yardımlaşma anlayışının en açık örneği çeşmelerdir. Akarçeşme ailesi olarak, 27 Aralık 1994 tarihinde Eyüp ilçemizin tarihi çeşmelerinden Feshane karşısında, Cezmi Kasım Akarçeşme sokağında ki, iki cepheli ve ön yüzü Hz. Hasan’ın ruhu için, yan yüzü de Hz. Hüseyin’in ruhu için yaptırılmış olan AKARÇEŞME’yi restore ettirmiştik. Akarçeşme ismiyle anılan çeşmenin bulunduğu semtin adı da Akarçeşme olmuştur. Akarçeşme yaklaşık 300 yıldır insanlara su hizmeti vermektedir. Ailemizin çeşmeye duyarlılığı, bir nevi çeşme aşkı bu şekilde başlamıştır. Bu güzel eser dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı şimdiki Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, Eyüp Belediye Başkanı Ahmet Genç ve Babam Ali Akarçeşme tarafından açılış kurdelesi kesilerek hizmete sunulmuştu. Atalarımızdan bizlere bırakılan bütün tarihi çeşmeler emanettir. Onları korumak, sahip çıkmak ve zamanın yıpratıcılığına karşı her zaman muhafaza etme inancında olmak görevimiz olmalıdır.
İstanbul’un eşsiz tarihini, doğal güzelliklerini yaşatmak ve topluma kazandırmak adına birbirinden farklı sosyal sorumluluk projeleri hayata geçiren İstanbul Ticaret Odası da ; Osmanlı dönemine ait olan tarihi çeşmelerin ihya edilmesi konusunda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve KUDEB’in(Koruma, Uygulama ve Denetim Büroları) teknik desteği ile restorasyon çalışmalarına başlamıştır. Bahsi geçen proje ile tarihi çeşmelerin önü ve çevreleri açılıp orijinal durumlarına kavuşturulacaktır. Gerekli su tesisatları ve kanalizasyon giderleri yapılıp, insanımızın kana kana su içebileceği konuma getirilecektir. Hepsi akmayan çeşme değil, akarçeşme olacaktır. Restorasyonu bitmek üzere olan Kağıthane ilçe sınırları içersinde bulunan Poligon(ittifak) çeşmesini çok yakında güldür güldür suyu akarken göreceğiz. Bu çeşme Kağıthane İETT otobüs garajının hemen yanı başında ana cadde üzerindedir. 30 yıl öncesine kadar da bölge insanına hizmet etmekteydi. Musluğundan meşhur Hamidiye suyu akardı. Tabii ki o dönemde her evde her binada su tesisatı, su aboneliği yokken.
Kağıthane’de 10 civarı tarihi çeşme var. Ancak 1 tanesinin (poligon çeşmesi) resmi evrakları tamamlanabildi. Ve İTO’ya teslim edildi. Şu an inşaatı da bitmek üzere. İnşallah geri kalan diğer çeşmelerinde evrakları Kağıthane Belediyesince tamamlanır ve İTO’ya sunulur. Fazlı Kılıç başkanında kulakları çınlar inşallah. Hep birlikte bu onur ve gururu tekrar yaşarız. İstanbul, konum itibari ile zengin bir çeşme kültürüne sahiptir. İstanbul’un farklı bölgelerindeki 15 Ata yadigarı, sanat eseri Osmanlı çeşmelerini onaylı projelerine göre restore ederek, geçmişte görev yapan, ancak günümüzde metruk halde bulunan ve akmayan çeşmeleri İTO birer akarçeşme haline getirmektedir. Bu ve benzeri çalışmalar sayesinde manevi bir atmosfer içerisindeki sebil geleneğimiz yeniden hayat bulacaktır. Bu yapılan güzel çalışma diğer kurumlarımıza da örnek olacaktır.
İstanbul'u yeniden su cennetine dönüştürmek ve kültür mirasına hizmet için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan İstanbul Ticaret Odası, çeşmelerin restorasyon sonrası 3 yıl boyunca periyodik bakımlarını da yapacaktır.
Şehrin her köşesinde Osmanlı dönemine ait tarihi çeşmeler görmeniz mümkündür. Tabi ki dikkatli bakarsak. İstanbul’un ata yadigarı eserlerimizin korunması ve yeniden topluma kazandırılması için gerekli hassasiyeti gösterip bu konuda başarılı projelere imza atan İstanbul Ticaret Odası çalışmalarını aralıksız olarak sürdürüyor.
Belirtilen 15 çeşmeden sonra da İTO çeşmeleri ihya etmeye devam edecektir. Tabii ki belli başlı kriterleri var. Yeni dönemde restorasyonları düşünülen çeşmelerin tespiti şu şekilde unsurları kapsamaktadır.
1.Yenilenecek çeşmenin koruma kurullarından onaylanmış projesinin olması ve muhammen bedellerinin çıkarılması 2. Çevresindeki tarihi eserlerle bir bütünlüğünün olması 3.UNESCO tarafından ilan edilen Dünya kültürel miras alanında bulunması 4.Nüfusu yoğun olan muhitlerde yer alması 5.Tek yüzlü değil de 2.3.4 cepheli olması. Meydan çeşmesi niteliğinde olması
Bu çok önemli gördüğüm sosyal sorumluluk projesini onaylayan, sahiplenen ve hayata geçirenleri tebrik ediyorum. Başta 18.dönem İTO meclis üyesi arkadaşlarıma, İTO yönetim kurulu Başkanımız Murat YALÇINTAŞ’a YKÜ üyelerine ve İTO’nun bu projede olağanüstü emeği geçen değerli çalışanlarına şahsım adına çok teşekkür ediyor, minnet ve şükran duygularımı arz ediyorum. Çünkü ben bir çeşme sevdalısıyım. Kuruçeşme değilim. AKARÇEŞME’yim.
Proje Kapsamındaki 15 Çeşme
v Kağıthane ilçesindeki çeşme
1- Poligon Çeşmesi(İttifak Çeşmesi) ihale bedeli 62,250 TL
v Fatih ilçesindeki çeşmeler
1- Süleymaniye Su haznesi(Hesap Çeşmesi) ihale bedeli 124,500 TL
2- Kaptan-ı Derya Sadrazam Hüseyin Paşa Çeşmesi ihale bedeli 55,440 TL
3- Elhac Yakup Efendi Çeşmesi ihale bedeli 45,760 TL
4- Mesih Paşa Çeşmesi ihale bedeli 56,320 TL
5- Bekir Ağa Çeşmesi ihale bedeli 85,360 TL
6- Kapı Ağası Çeşmesi ihale bedeli 33,200 TL
7- Mehmet Ağa Çeşmesi ihale bedeli 37,840 TL
8- Arapzade Abdurrahman Efendi Çeşmesi ihale bedeli 53,950 TL
9- Hatice Sultan Çeşmesi ihale bedeli 79,000 TL
v Üsküdar İlçesindeki Çeşmeler
1- İbn-i ü Emin Ahmet Ağa Çeşmesi ihale bedeli 62,250 TL
2- Kassam Çeşmesi ihale bedeli 18,240 TL
3- Şehzade Numan Çeşmesi ihale bedeli 25.000 TL
4- Şehzade Seyfettin Çeşmesi ihale bedeli 60.000 TL
5- Kız Koleji Sokağı Çeşmesi ihale bedeli 37.000 TL